Yaz mevsiminin gelmesiyle güneş kendini iyice göstermeye başladı. Güneş ışınları her ne kadar vücut için yararlı olsa da zararlı olduğu durumlarda vardır. Yaz aylarının son bulmasıyla fark ederiz ki cilt üzerinde bir çok koyu renkli lekeler vardır. İşte bu lekeler güneş ışınlarının cildimize zarar vermesi sonucu oluşan lekelerdir.
Güneş ışınları UVA ve UVB gibi zararlı ışınları içerir. Cilde asıl zarar veren ışınlar bunlardır. Bu ışınlar cildin yanmasına neden olurken cildin alt katmanlarını da etkiler. Kaşıntı, ağrı gibi belirtiler ışınların cilde zarar vermesiyle oluşur.
Koyu ten rengine sahip olmak için uzun süre güneşlenen, güneşin vücut için yararlı olduğunu düşünüp saatlerce güneş ışınlarına maruz kalan kişilerde güneş lekelerinin fazla olduğu görülür. Güneş cildin nem dengesini azaltırken kırışmasına da neden olmaktadır.
Güneş lekeleri vücutta en çok yanaklarda, alın bölgesinde, çenede, kollarda ve omuz da çok görülür. Koyu renge sahiptiler. Genelde kahverengi olurlar. Fazla büyük yapıya sahip ve kabarık değildirler. Düzensiz lekelenme şeklindedirler.
Güneş ışınları vücutta bulunan bazı leke gruplarının rengini koyulaştırdığı görülmüştür. Bu gruplar kozmetik ürünlerin, antibiyotiklerin, doğum kontrol ilaçlarının, gebelik gibi leke oluşturabilecek nedenlerde ortaya çıkan lekelerin rengini değiştirebilir.
Güneş lekelerinden korunma yöntemleri vardır.
- İlk olarak fazla güneş altında kalmamak gerekir.
- Güneş koruyucu krem sürülmesi gerekir. Güneş koruyucu kremler yaz, kış fark etmeksizin sürülmelidir. Kişinin hassasiyet derecesine göre kışın en az 20 faktör kullanılması gerekirken yazın ise en az 50 faktör kullanılabilir.
- 12:00 – 16:00 saatleri arasında mümkünse güneş altında fazla kalınmamalıdır. Bu saatler güneş ışınlarının en fazla etkilediği saatlerdir.
- Geniş şapkalar ve güneş gözlükleri kullanılmalıdır.
- Açık renk kıyafetler giymek tercih edilmelidir.
- Güneş ışınlarının etkilediği en çok leke bıraktığı yerleri koruyacak kıyafetler giymeye çalışın.
Güneş lekelerinden kurtulmak için tedavi şekilleri de vardır. Bunlar;
- Fraksiyonel lazer yöntemi
- IPL lazer yöntemi
- Kimyasal peeling yöntemi
- Renk açıcı kremler
gibi yöntemler güneş lekelerinin vücuttan temizleme de kullanılan yöntemlerdir.